Bir insanın ileride ne kadar boya sahip olacağı DNA’larında kodlanmıştır. Eğer herhangi bir hastalık, hormonal yetersizlik, dengesiz beslenme gibi sebepler yoksa genetik olarak belirlenen boya ulaşırsınız.
Genlerinizde boyunuz 165 cm olarak belirlenmişse siz ne kadar spor yapsanız veya ne kadar sağlıklı yaşam önerilerini uygulasanız bile boyunuzu 180 cm yapmanız mümkün değildir ama belki 5 – 10 cm daha uzun olmanızı sağlayabilir. Tabii bunun için ergenlik çağını geçmemiş olmanız ve vücudunuzda hastalık veya hormonal yetersizlik bulunmaması gerekir. Eğer boyunuzun kısalığı hastalıktan veya hormon yetersizliğinden kaynaklanıyorsa hastalığın tedavisi veya hormon takviyesi ile normal boya ulaşabilirsiniz.
Boy Uzatan Yiyecekler Var mı?
Çocuğun ileride normal boya ulaşabilmesi için gebelik sırasında annenin dengeli beslenmesi şarttır. Anne özellikle gebeliğin ilk 3 ayında dengeli ve yeterli beslenmezse bebek düşük kiloda doğar. Bu bebekler ilk aylarda enfeksiyonlara karşı daha dirençsizdir ve kolay hastalanırlar. Bu da gelişimlerinin normalin gerisinde kalmalarına neden olur. Çocuğun normal boy ve kiloda doğması için annenin sebze, meyve ve proteinleri dengeli olarak tüketmesi şarttır.
Normal kemik gelişimi için yeterli miktarda protein, A, C, D vitaminleri, fosfor, kalsiyum ve iyot yönünden zengin gıdaların tüketilmesi şarttır. Fakat “ne kadar fazla miktarda vitamin ve mineral alırsam o kadar uzun boylu çocuğum olur” diye düşünmek yanlıştır. Çünkü bu gıdaların eksikliği zararlıdır fakat aşırı tüketiminin de boy uzamasına bir katkısı bulunmaz.
Vitaminler Boy Uzatır mı?
Boy kısalığının nedeni vücudun yeterince büyüme hormonu üretememesi ise hormon ilaçları ve iğneleri ile boyda uzama sağlanabilir. Bunun dışında herhangi bir vitamin takviyesinin boyu uzattığı söylenemez. Eğer bir çocuk yemek ayrımı yapmadan önüne konulanı yiyiyorsa zaten o çocukta vitamin eksikliği görülmez. Bu sebeple fazladan alınan vitaminler herhangi bir fayda sağlamaz. Eğer kişide vitamin eksikliği yoksa fazladan alınan vitamin hapları ya idrarla atılır (Örn: C vitamini) ya da karaciğerde depolanır ki A vitamini gibi vitaminlerin aşırı birikmesi vücuda önemli zararlar verebilir.
Hangi Sporlar Boyu Uzatır ?
Yaygın inanışa göre basketbol, voleybol, yüzme gibi sporlar boyu uzatır, halter, güreş, vücut geliştirme gibi sporlar kısaltır. Gerçekten böyle mi?
Hem hayır hem evet.
Maalesef basketbol, yüzme veya voleybolun boyu uzattığına dair kesin bir delil bulunmuyor. Fakat biliminsanlarının şöyle bir düşüncesi var; Sporla uğraşan, bu sporları yapan bireyler sağlıklı insanlardır ve boyun normal şekilde uzaması için de sağlıklı bir vücut şarttır. Kısacası sağlıklı kalmak için spor yapmalıyız, sağlıklı olursak zaten boyumuz normal şekilde uzayacaktır.
Halter, Güreş gibi sporlar boyu kısaltır mı? Maalesefe evet. Boy uzaması kemiklerin uçlarında bulunan büyüme plakları sayesinde olur. Bu plaklar çocuk ergenlik çağını bitirene kadar faaliyettedir. Ergenlik çağından sonra yani kızlarda 16 erkeklerde 18 yaşlarında plakların büyümesi durur ve bu yaşlardan sonra uzama durur (Nadiren 1-2 cm uzama olabilir). İşte boyu yani kemikleri uzatan bu büyüme plakları halter, güreş, vücut geliştirme gibi sporlarla uğraşırken aşırı stress altında kalır ve yeterince uzayamaz. Yani Naim Süleymanoğlu, Halil Mutlu gibi güreşçilerin kısa boylu olması tesadüf değildir.
Büyüme plaklarının neden stress altında kaldığı ise tam oalrak bilinmiyor fakat iki teori var:
1- Bu sporlarda yapılan ağırlık kaldırma çalışmaları.
2-Kas geliştirme için kullanılan Anabolik Steroid denilen ilaçlar.
Büyüme Hormonu Tedavisi
Boy uzamasını sağlayan üç temel hormon vardır. Bunlardan biri Growth Hormonu yani büyüme hormonudur. Hipofiz bezinin salgıladığı bu hormon kemiklerdeki büyüme plaklarında bulunan kıkırdak hücrelerinin bölünerek çoğalmasını böylece normal boy uzamasını sağlar. İkinci hormon tireid bezinden salgılanan, kemiklerin olgunlaşmasını ve hücrelerdeki metabolizma faaliyetlerini düzenleyen tireid hormonudur. Üçüncü hormon ise özellikle ergenlik çağında çocuğun birdenbire uzamasını sağlayan östrojen ve testesteron hormonlarıdır. Bu hormonlar çocuğun ergenlik çağına girmesini sağlar. Östrojen kızlarda, testesteron erkeklerde üretilir. Bu üç temel hormonun eksikliği durumunda büyümede yavaşlama hatta durma ve boy kısalığı görülür.
Eğer boy kısalığı hormon eksikliğinden kaynaklanıyorsa hormon tedavisiyle istenilen büyüme hızı sağlanabilir. Hatta hormon seviyesi normal olan sağlıklı kişilerde bile ek büyüme hormonu takviyesi ile 6 cm’ye kadar uzama görülebilir.
Büyüme hormonu sadece ergenlik çağını bitirmemiş yani çocuklarda uzama sağlar, ergenlik çağını geçmiş kişilerde uzama sağlamaz. Fakat kemik yoğunluğunu artırma, yağ dokusunu azaltma, kalp kaslarını destekleme, kişinin ruhsal durumunu düzeltme gibi faydaları bulunduğundan yetişkinlere de uygulanabilir.
Çocukların fiziksel gelişimleri açısından erken yaşlarda spora başlamaları çok önemli. Genç Milli Takım`ın Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Asım Baykan, sporun boy uzaması üzerine etkilerini anlattı...
Spor boy uzamasında etkili midir? Gelişme çağında düzenli egzersiz ve uyku, büyüme hormonunun salgılanma düzeyini artırır. Genlerin tayin ettiği bir boy aralığı vardır. Genetik yatkınlığa göre boyu 1.70 ile 1.80 arasında uzaması gereken bir genç, düzenli spor yaparsa boyu en üst noktaya kadar ulaşır. Yani 1.80 olur, spor yapmaz düzenli beslenmezse, alt sınırda takılır.
Spor genetik boy oranını etkiliyor mu? Anne baba boyu 1.50 metre olan çocuklar istediği kadar spor yapsın, 2 metre olamıyor. Ancak düzenli spor, genetik boy oranının en üst noktaya ulaşmasını sağlıyor. Yetişme döneminde sağlıklı beslenme, protein ve minerallerin düzenli alınması gibi faktörler de boyu etkiliyor.
Çocuklar hangi yaşta spora başlamalı? Çocuklar için spor branşı seçerken yaşına ve fiziksel özelliklerine dikkat etmek gerekli. İlkokul çağına kadar başlanabilecek sporlar arasında; yüzme ve jimnastik gelir. İlkokul çağının sonuna, yani 8-10 yaşına kadar, çocuk çeşitli branşlarla tanıştırılmalı. Daha sonra eğilimine, fiziksel gücüne ve yeteneğine göre bir spor dalı seçilebilir.
Futbol gelişimi olumsuz etkiler mi? Futbola 8-10 yaşlarında başlanır. Doğru antrenman teknikleri ile kesinlikle çocukların çarpık bacaklı ya da kısa olmaları mümkün değil. Bacak kaslarında ileri gelişme sonucu vücuttaki uyumu bozmamak için üst kasları da çalıştırmak gerekir.
Basketbol boy uzamasını sağlar mı? `Basketbol oynarsa boy daha fazla uzar` diye bilimsel bir kanıt yok. Fiziksel gelişime en olumlu katkısı olan sporlar; tüm vücudu olabildiğince çalıştıran sporlardır. Çocuğun yaşına, fiziksel özelliklerine göre doğru ve düzenli spor yapması önemli.
Bu konuda yapılan hatalar var mı? Çocuklar için yaşına uygun olmayan spor dalını seçmek en büyük hatadır. Yedi yaşındaki çocuğa halter veya boks yaptıramazsınız, onu küreğe başlatamazsınız.
Hangi yaşta yapılan spor boyu uzatır? Sporu, çocuğun büyüme sürecinin devam ettiği, büyüme kıkırdaklarının henüz açık olduğu erişkin yaşa kadar devam ettirmek gerekli. Boy uzaması çocukluktan erişkinliğe kadar hep aynı hızla devam etmiyor. Tepe noktası yaptığı süreç oluyor. Kiminde 10, kiminde 13 yaşında büyüme tepe noktasına ulaşır. Bu sırada spor yapmanın büyük yararı var. İlkokul çağından başlayarak, ergenliğin sonuna kadar sporu düzenli yapmak, boy gelişimini en üst seviyeye ulaştırmak için önemli.
Kaynak Sabah Gazetesi 05/11/224
|
|
|