Orijinal yazının bağlantısı: http://www.bodytr.com/2009/03/yag-yakma-icin-10-ipucu.html
Bu yazı www.bodytr.com den İlşad Özkan`nin izniyle yayınlanmıştır.
Egzersiz sağlıklı yaşam için çok önemlidir.
Düzenli Yapılan Egzersizin Faydaları
Optimum bir kalp-kan dolaşımı sağlayarak, kalp hastalıklarını ve diğer sağlık problemlerini önler.
Kalori yakarak, uygun bir vücut kilosunu, düşük bir yağ oranı ile ideal bir seviyede tutar.
Psikolojik stresi azaltır.
Yaşlanmaya bağlı olarak azalan kuvvet kaybını ve kas yoğunluğunun azalmasını yavaşlatır.
Mafsalların hareket açısını genişletip, kas hacmini koruyarak, sırt ve mafsal sorunlarını önler.
Sabit ve uygun kiloda kalınmasını sağlar.
Kemiklerin zayıflama ve erimesini (osteoporozu) geciktirip, önler. Kendini vücutça zinde tutanlarda "Arthrose" önlenebilmektedir. Yumuşak germe ve kuvvet hareketleri, insanın hareketliliğini muhafaza, hatta arttırmasını sağlamaktadır.
70 yaş üzerindeki kadınlarda, 12 haftalık bir gerdirme (Streching) programı ile boyun, kalçalar ve sırttaki hareketlilik açılarının % 25 oranında geliştiği saptanmıştır.
Kasların muntazam bir şekilde yaşlılıkta da çalıştırılması ile, gençlik dönemlerindeki gibi olmasa bile kas yapısı ve yoğunluğu korunmaktadır.
Yaşlı insanlarda meydana gelen kuvvet artışı yüzde olarak gençlerle aynı orandadır.
Yaşları 50 ile 63 arasında değişen kadınlara altı aylık bir yürüyüş ve aerobik programı uygulanmış ve bu çalışmalar neticesinde, kas kuvveti ve dayanıklıklarının arttığı tespit edilmiştir.
Koşucular üzerinde yapılan bir araştırmaya göre de; hiç koşmayanlara göre daha geç kas problemi ortaya çıktığı görülmüştür.
Düzenli vücut geliştirme, fitness ve aerobik çalışmalar, ciğer kapasitesi ve kas dayanıklılığını arttırmaktadır. Bunlarla birlikte kan basıncı düzenli hale gelerek, kolesterol tablosunda olumlu göstergeler ortaya çıkmakta ve kilo kontrolü sağlanmaktadır.
Üç ayrı yaş gurubundan seçilen yürüyüşçüler arasında yapılan karşılaştırmalarda ise şu sonuç çıkmıştır.: En hızlı yürüyen en yaşlıların, daha genç yaşlardakinden daha zinde oldukları görülmüştür.
Pasif hareket sistemimizdeki değişmeler:
30-35 yaşından sonra genellikle pasif mekanizma dediğimiz kemikler ve bağ dokularda değişiklik ve güç kayıpları başlar. Kemikler, mineral azalmaları nedeniyle değişikliğe uğramaktadırlar.
Kemik gurupları toplam statikleri içinde %100 randıman veremezler. Kemik yoğunluğu 35-40 yaşından sonra her yıl % 1 oranında azalma gösterir.
Bu husus kadınlarda 50 yaşlarında daha kuvvetli cereyan edip, kemik yapısında meydana gelen değişmeler Osteoporose ( kemik erimesi ) hastalığına neden olur.
Bundan ayrı olarak kıkırdak dokusunda da bazı değişiklikler meydana gelerek, ilerleyen yaş nedeniyle fonksiyon ve elâstikiyet kaybı olur. Bunun sonucunda da su kaybı, erezyonlar, ağrılı mafsal hastalıkları ve Arthrose oluşur. Omurilikteki su azalması nedeniyle disklerde deformasyon başlar ve elâstikiyet kaybolur.
Aktif Hareket Sistemimizdeki Değişmeler:
Yaşlanma belirtileri özellikle kas kuvvetinde azalma ve hacminde de daralma şeklinde ortaya çıkar.
Kas çapında her on yılda % 4 oranında azalma görülür. Kas gücündeki azalma neticesinde sex hormonlarında koordinasyon bozuklukları görülür.
Yaşlanma nedeniyle kaslarda, Kalium ve Kalsiyum kayıpları olmaya başlar. Bu durumlarda kasların antrenman yeteneğinin teorik olarak düşmesine rağmen, pratikte ileri yaşlarda bile kaslar halâ antrenmana elverişlidirler.
Kalp ve Akciğer Sistemimizdeki Değişmeler:
Bu sistemlerde yaşlılıkla beraber başlayan değişmeler organizmanın gücünü azaltır. Yaşlılığa bağlı olarak yüksek kan basıncı meydana gelir ve nabız atışı daha hızlı seyreder.
Diğer Değişimler:
Vücudun su kaybetmesi neticesinde deride meydana gelen pörsümeler deriyi inceltir ve şeffaflaştırır.
Duyu organlarının fonksiyonları yavaşlar, hormon faaliyeti azalır.
Bütün bu unsurlar insana yaşlı damgası vurur, kişi kendisini toplumdan çeker, içine kapanır ve kendisini psikolojik bir rahatsızlık içinde hisseder.
Ancak asla karamsar olmayın ve doğanın getirdiklerini sporla sağlıkla en az kayıpla karşılayın